סוגי צוואה

צוואה הינה הבעת רצונו של אדם בקשר למה שייעשה בעניינו לאחר מותו. בעולם המשפט רלוונטית צוואה בה ציווה להוריש את רכושו לאחר מותו ליורשים שאינם בעלי דין. ככלל עיזבונו של אדם עובר ליורשיו על פי דין בסעיף 2 לחוק. אם הוריש אדם צוואה יחולק עזבונו לפי הוראותיה. 
צוואה משותפת-כאשר שנים או יותר עושים צוואה שהיא תוצאה של החלטה משותפת שלהם. צוואה משותפת טיפוסית היא של בני זוג בה הם מצווים כי במות אחד מהם ירש בן הזוג את רכושו ובמות האחר יעבור העיזבון לילדים. צוואה כזו נקראת גם צוואה הדדית. 
אין צוואה נעשית אלא ע"י המצווה עצמו. 
צורות צוואה
צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל פה. זוהי רשימה סגורה ובתי משפט לא הכירו בצורה אחרת. שלוש הדרכים הראשונות פתוחות בפני כל אדם בעוד שצוואה בעל פה פתוחה בנסיבות מיוחדות. 
1. צוואה בכתב יד חייבת להיכתב כולה בידי המצווה, עם תאריך וחתימה שלו. נטל השכנוע להוכחת כתב הצוואה ככתב היד של המוצווה מוטל על דורש קיומה של הצוואה כתנאי מקדים והכרחי. היא יכולה להיכתב בתאריכים שונים בהמשכים בתנאי שבכל פרק יכתוב המצווה בכתב ידו את תאריך הכתיבה. 
2. צוואה בעדים תיעשה גם בכתב, אולם אין חובה שתיעשה בכתב ידו של המצווה. היא יכולה להיכתב בכתב ידו של מישהו אחר או יכולה להיות מודפסת. המצווה חייב לחתום על הצוואה בפני שני עדים לאחר שהצהיר שזו צוואתו. העדים יאשרו בחתימתם על הצוואה שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו. העדים חייבים להיות בגירים שלא הוכרזו כפסולי דין.
3. צוואה בפני רשות תיעשה בפני שופט, רשם בית משפט או רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי. צוואה בפני רשם תיעשה גם בפני נוטריון. גם קונסול ישראל במדינת חוץ משמש כרשות לצורך עשיית צוואה לפי סעיף 22 לחוק. התוואה תיעשה בשתי דרכים, בעל פה בפני הרשות או במסירה בכתב. 
4. צוואה בעל פה יכולה להיעשות רק על ערש דווי או בנסיבות המצדיקות זאת את מי שרואה עצמו כקרוב למוות. כדי שאדם ייחשב כמי שרואה עצמו אל מול פני המוות חייבים להתמלא שני תנאים: סכנת מוות ממשית ותחושתו הסובייקטיבית לפיה הוא נמצא קרוב למוות. בנסיבות מצדיקות ההגדרה תכלול גם את מי שעומד להתאבד. 
הצוואה תיעשה על דרך אמירת דברי הצוואה בעל פה בפני שני עדים. על העדים להיות כשירים ובגירים. ככל האפשר יערכו העדים זכרון דברים של דברי המצווה, יצנו בה תאריך ואת נסיבות עשייתה, יחתמו עליה ויפקידו אותה בסמוך ככל הניתן לרשם לענייני ירושה. 
לפי סעיף 23 (א) לחוק, "צוואה בעל־פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים."


שלח הודעה


send us a message

צור קשר


משרד עורכי דין חוברה

כתובת: סוקולוב 75 חולון
טלפון: 03-5046349
          03-5049097
פקס: 03-5035832
דוא"ל: hubara@bezeqint.net